Zo houd je je lichaam warm en droog tijdens trektochten en wandelingen

  • Geplaatst op
  • Door Kim
Zo houd je je lichaam warm en droog tijdens trektochten en wandelingen

Je hebt er vast wel eens iets over gehoord; als je je goed wil aankleden moet je laagjes over elkaar dragen. Nou, daar ga je dan met een onderhemd, longsleeve, shirt en trui. Maar, is dit de juiste manier? Of komt er meer bij kijken dan alleen wat lagen stof over elkaar heen trekken? Hier lees je hoe het zit.

1) Basislaag: zweetafvoer

De onderste laag, je onderkleding, speelt een belangrijke rol bij het afvoeren van lichaamsvocht. Je wil natuurlijk niet dat je kleding klam wordt wanneer je hier nog een aantal uur in rond moet lopen. Om dit te voorkomen moet de onderste laag kleding goed aansluiten op je lichaam en een vochtafvoerende eigenschap hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat het vocht wordt afgevoerd naar de tussenlaag of buitenlaag wat voorkomt dat het zweet afkoelt waardoor je lichaam klam en koud wordt. Het materiaal dat hier het meest geschikt voor is, is een kunstmatige stof van polyester of polypropyleen. Dit materiaal neemt het vocht niet op, maar voert het af waardoor je lichaam droog en warm blijft. Omdat het vocht niet op je lichaam blijft hangen, worden door deze kleding ook nare geurtjes vermindert. Een nieuwe ontwikkeling op dit gebied is Merino wol. Schrik niet bij het horen van het woord wol. Deze wolsoort is anders dan je gewend bent en kriebelt niet op de huid.

Kijk hier voor een overzicht van onze thermokleding

2) Tussenlaag: isolatie

Dan de tweede laag, deze moet ervoor zorgen dat warmte wordt vastgehouden en vocht wordt afgevoerd. Dit kan een tussenlaag zijn of, wanneer het niet zo koud is, de buitenste laag. Deze tweede laag kleding neemt het vocht over van je onderlaag en draagt het over naar je toplaag of naar buiten. Dit wordt ook wel benoemd als ‘ademend materiaal’. Het is daarom van belang dat deze kleding los over je lichaam valt, maar let er op dat het niet te los valt en er overal lucht kan ontsnappen. Ideale kleding die voor de tweede laag worden gebruikt zijn fleecevesten en truien.
 

Kijk hier voor een overzicht van onze fleecevesten en truien

3) Toplaag: wind- en waterdicht

Wanneer je door weer en wind gaat, is het fijn om een waterafstotende en winddichte toplaag te dragen. De windblocker beschermt je tegen wind en zorgt ervoor dat je lichaam op temperatuur blijft. Ook hierbij is het belangrijk dat de stof ademend is, om het lichaamsvocht van de tussenlaag naar buiten af te voeren. Sommige softshell jassen hebben extra ventilatiemogelijkheden op plekken waar lichaamsvocht veel voorkomt, bijvoorbeeld ritsen onder de oksels. Ook zijn ritsen en naden geseald, zodat regen niet langs de naden naar binnen sijpelt en niet in je zakken komt (als je je rits dichthoudt ;))
 

Kijk hier voor een overzicht van onze jassen

Kort samengevat:

De belangrijkste redenen om met laagjes te werken zijn dat er 1) een isolatielaag gecreëerd wordt die je lichaam warm houdt en 2) dat je lichaamsvocht wordt afgevoerd waardoor je lichaam droog blijft. Wanneer het heel koud is kun je werken met 3 laagjes. Met minder koude temperaturen zijn 2 laagjes vaak al genoeg.
 

Kijk hier voor ons kledingaanbod


Backpackspullen.nl is de webshop voor backpackers! Wij reizen zelf de hele wereld over en gebruiken onze kennis om jou aan de beste en scherpst geprijsde reisspullen te helpen.

Webwinkelkeur